Når man skal installere lys, herunder LED indbygningsspot til badeværelset, skal man have øje for både at have et godt arbejdslys, men samtidig også en belysning, som kan afspejle hygge. Badeværelset er ydermere det rum i boligen man skal være allermest varsom, når man har med elektriske installationer at gøre.

 

God lysfordeling og høj RA-værdi

Med LED indbygningsspot til badeværelset får man en god jævn fordeling af lyset i hele rummet. Et badeværelse må gerne være godt oplyst med et stærkt lys.
Det er en god ide at vælge at montere ekstra spots over spejlet, for at sikre et godt arbejdslys. Her er det vigtigt at man vælger spots med en god lyskvalitet, helst med høj en RA-værdi omkring 95. Så bliver det meget nemmere at få lagt make-up'en rigtigt. Ens hudfarve kan også virke udtryksløs og uden naturlig kulør. Derfor er det værd at nævne at alle SunFlux indbygningsspots har en RA+ værdi på mellem 95-97, også indbygningsspot til badeværelse og vådrum.

 

Sun Flux _LED_Truecolor _RA95+_Hudtone

 

Dæmp lyset og skab hygge på badeværelset

Det er vigtigt med et godt kraftigt lys på badeværelset, men mindst lige så rart er det, at kunne skabe en stemning. Dette kan gøres med dæmpbare spots. Så kan du slappe helt af i hyggelige omgivelser, hvad enten det er et varmt karbad eller afstresning efter en lang arbejdsdag, så kan du dæmpe SunFlux spots til den ønskede lysstyrke fra 0-100%.

Når man taler om dæmpning, er der faktisk forskel på hvordan dæmpningen rent teknisk fungerer samt hvordan den opleves. Med de gamle glædepærer dæmpede lyset til en hyggelig indbydende tone, hvilket gav en hyggelig belysning efterhånden som lyset blev dæmpet ned. Med LED har man i lang tid måtte nøjes med en knap så spændende lysdæmpning, hvor lyset beholdt den lidt kolde farve hele vejen ned gennem dæmpningen.

Hos SunFlux tilbyder vi en række LED pærer med en funktion som kaldes dim to warm, softtone, dimtone eller warm glow, som gør at LED pæren dæmper ned til en flot varmhvid til varmgul farve, så du igen kan få en hyggelig, dæmpet belysning også med LED. Se udvalget af LED indbygningsspots og LED pærer med dim to warm og softtone.

 

Vådrumszone og retningslinjer

Elektricitet og vand er selvfølgelig noget man skal sørge for at holde adskildt. Derfor er der også opstillet en række officielle regler og retningslinjer man skal følge, også når der skal monteres LED indbygningsspot til badeværelse. Her opererer man med IP tætningsklasser. Et LED indbygningsspot til badeværelset skal være minimum IP44, hvis det placeres mere end 2,25 m. fra en direkte vandtilførsel, eks. bruser eller håndvaskarmatur. Indbygningsspots i loftet, som er placeret længere væk end 2,25 m. skal være min. IP20.
Sikkerhedsstyrrelsen har lavet nogle guides til hvordan man sikkert og enkelt forholder sig til retningslinjerne. De kan findes her: Elektrisk materiel i badeværelser og elektriske installationer i badeværelser.

 

Loftshøjde og zoner

Loftshøjden er vigtig ved valg af belysning til badeværelset, da der er særlige regler for montering af lys, hvis loftshøjden er under 2,25 m. Et badeværelse udgør en særlig udfordring for LED indbygningsspot og lamper, da der inddeles i forskellige zoner alt efter, hvor langt spotsene sidder fra håndvasken, brusenichen, badekaret m.f.

  • Zone 0 - min. IP67 = Det indre af badekarret, jacuzzien eller brusenichen.
  • Zone 1 - min. IP44 = Området ovenover badet eller håndvaskarmaturet, op til en højde af 2,25 m fra gulvet (kun 12V spots/lamper, transformeren sættes i Zone 3)
  • Zone 2 - min. IP44 = Området skal ses som en del af et lodret plan, 0,6 m uden for område 1, samt fra gulvet og det vandrette plan min. 2,25 cm over gulvet. Området over håndvaske, indenfor en radius af 60 cm, anses derfor også som tilhørende område 2.
  • Zone 3 - min. IP20 = Alle andre områder i vådrum, der ikke kan anses for værende område 0, 1 eller 2.

 

SunFlux_LED_Indbygningsspots_Badevaerelse_Vaadrumszoner

 

 

Med denne guide håber vi at have lettet opgaven med at købe de rigtige LED indbygningsspot til badeværelse, både hvis du skal bygge nyt eller renovere eksisterende. Skulle du have nogle uddybende spørgsmål, tekniske såvel som praktiske er du altid velkommen til at kontakte os på mail service@sunflux.dk eller telefon 43 47 42 72.