Hvordan virker LED lamper?

led lampe og pære virkemåde

Hvad er LED og hvad er LED lamper?

LED står for Light Emitting Diode – eller oversat til dansk: lysudledende diode. En LED-belysningsenhed er altså en enhed, som har indbygget elektronisk/elektroniske diode/dioder, der omsætter energi til lys – eller en enhed, der er designet specifikt til brug af LED-lyskilder. Vær altid opmærksom på, at der kan være et MAX Watt forbrug på både LED-belysningsenheder og almindelige belysningsenheder OG at du sagtens kan bruge LED-lyskilder i dine gamle 230V belysningsenheder, så længe du overholder MAX watt forbruget. Bliv klogere på, hvordan LED-teknologi kan optimere dit hjem eller arbejdsplads med mere effektiv og holdbar belysning.

Hvordan virker LED lamper?

Som nævnt består en LED-pære af en diode, der omsætter energi til lys. Men i modsætning til en glødepære er en LED-pære ikke udstyret med en metaltråd, som kan brænde sammen. LED virker i bund og grund som en omvendt solcelle. Det vil sige, at i stedet for at omdanne lys til energi omdanner LED-pærer energi til lys ved at sende strøm gennem dioden. En glødepære virker ved at man har en glødetråd der opvarmes, som bliver så varm at den lyser. En LED pære derimod er i stand til at omdanne elektrisk energi, direkte til lys. Det gør den da den er bygget op af flere dioder, som er det man kalder en halvleder. En halvleder er et materiale der har en elektrisk ladningsevne der ligger mellem de ledende materialer, og de isolerende materialer. Det er altså et materiale der ikke isolere, men heller ikke leder, men gør lidt af begge dele. Halvlederen bliver brugt i dioder, da disse materialer har den egenskab at man kan lave et overskud af elektroner på den ene side af materialet, og et underskud af elektroner på den anden side. Når strøm (vandrende elektroner) så passere denne halvleder, vil det resultere i at elektronerne skal af med noget energi, før de kan komme til den side af halvlederen med underskud af elektroner. Så ved at smide noget energi, kan elektronerne passere halvlederen. Den energi som elektronerne smider er det som vi kalder en foton. En foton er en lyspartikel, der med en bestemt bølgelængde kan lyse en bestemt farve. Det er nemlig sådan at enhver farve har en bestemt bølgelængde. Fotonens energi der bliver udsendt fra en diode, vil være den samme som forskellen på den energi der er mellem de to sider i halvlederen. Jo højere en fotonenergi man har, jo lavere bølgelængde har man, og dermed også mere blåt lys. Netop af denne grund er det sværere at lave blåt lys, end rødt lys, da det kræver en stører energiforskel. Hvis man kigger på det elektromagnetiske spektrum for synligt lys, opdager man hurtigt at der ikke er hvidt lys i det spektrum. Men da alle fotoner ligger i dette spektrum, hvordan kan det så være at man kan lave hvid LED lys? Er du mere nysgerrig på hvad LED er så kan du læse mere om det her fra vores kollegaer(Engelsk) her.!!
rgb 2
Her skal man huske tilbage til sin billedkunst undervisning i folkeskolen, hvor man lærte at blande farver. Det er præcis det samme princip der bliver brugt til at lave både farvede og hvide LED pærer. I den store verden af LED bruges der dog ikke maling som man gjorde i folkeskolen, her udnytter man den egenskab at man kan få en diode til at lyse i en bestemt farve. Her kan man vælge mellem to muligheder. Enten laver man en pære der har en rød, en grøn og en blå diode, således at når de alle lyser samtidig, vil der blive dannet hvidt lys. Eller man har en blå diode, hvor man maler et lag fosfor ovenpå, som gør at der bliver udsendt gult lys. Når det blå og gule lys blandes, vil det blive opfattet som hvidt lys af det blotte øje. Den sidst nævnte metode er blevet standarten i dag, da det er denne der virker bedst. Grunden til at denne metode virker bedre end at blande tre farver, er at ved at blande de tre farver bliver det aldrig rigtig hvidt lys. Metoden virker på papiret, men så snart den bliver anvendt i praksis er der mange faktorer der spiller ind, og her bliver farverne blandet forkert, og påvirket af andre ting, såsom andet lys. Ved metoden med det blå lys og fosfor, kan man få det fulde spektrum af synligt lys, uforstyrret, og dermed bliver lyset til en bedre hvid.

Bæredygtigt og godt for pengepungen

Med LED lys får man ikke bare bedre belysning, man sparer også på både miljøets konto og i pengepungen. Når en glødepære skal lyse, kræver det en del energi at få den til at blive varm nok således, at den lyser. Dette er ikke tilfældet med en lysdiode (LED), da man omdanner elektricitet direkte til lys. En glødepære omsætter kun 10% af den tilførte energi til lys, hvorimod de resterende 90% bliver omsat til varme. I en lysdiode bliver hele 50% af energien omsat til lys, og det resterende til varme. Det vil sige, at lysdioder skal bruge langt mindre energi for at lyse med samme kraft som en glødepære. Dermed er lysdioder langt mere effektive og energibesparende end glødepærer. De er desuden mere robuste og har en langt længere levetid, hvilket medfører en anseelig økonomisk besparelse ved at fremstille og skifte de gamle glødepærer/lamper ud med LED-baserede løsninger, såsom spots. Dette skifte støttes også af eu initiativer for at fremme energieffektivitet og reducere klimapåvirkningen, hvilket gør det til en fordelagtig investering for både miljøet og pengepungen.
Der er forskel på udskiftning af lyskilder i belysningsenheder der kører henholdsvis 230V, 12V og 24V. Hvor 230V som hovedregel er 1:1 udskiftning, kræver 12V og 24V som oftest, at du også udskifter din driver/transformer. Er du i tvivl om du kan udskifte din gamle pærer i dine eksisterende belysningsenheder, er du altid velkommen til at kontakte SunFluxkundeservice

Hvilken LED pære skal jeg vælge – og hvilken LED pære er bedst?

Det kommer helt an på, hvad du skal bruge den til. LED-pærer, som er baseret på lysdiode-teknologi, bruges primært til belysning, og her vil det først og fremmest være afgørende, at pæren har nogenlunde samme lumen-værdi som pæren, den skal erstatte. (Lumen = hvor stor lysstrøm der kommer ud fra pæren). Skal du for eksempel udskifte en glødepære på 60 watt, skal du vælge en af led pærerne med en lumen-værdi på omkring 650-800Lm. Det er også vigtigt at overveje pærens farvetemperatur, målt i Kelvin, for at sikre, at lyset har den ønskede varme eller kulde. En pære med en Kelvin-værdi på omkring 2700K giver et varmt, hvidt lys, mens en højere Kelvin-værdi på 5000K eller derover udsender lys i et køligere, dagslys-lignende lys. Udover fordelene ved lyskvalitet og farvetemperatur bruger LED-pærer, takket være effektiv lysdiode-teknologi, op til 80 procent mindre energi sammenlignet med traditionelle glødepærer. Dette gør dem ikke kun til et miljøvenligt valg, men også til en økonomisk fordelagtig løsning på lang sigt. Mange bruger dog også LED som specialbelysning – for eksempel som vækstlys til planter. I sådanne tilfælde kan du med fordel læse mere her. Hos SunFlux er vi eksperter indenfor LED belysning. Er du i tvivl eller har du spørgsmål til hvilken LED-pære du skal vælge, er du altid velkommen til at skrive en mail til os eller ringe!

FAQ – Det der er værd at vide om led-belysning

I verden af LED-lys er det essentielt at have forståelse for nogle grundlæggende begreber som lumen, lux og farvetemperatur. Lumen angiver den samlede mængde synligt lys, som en lyskilde udsender, hvilket er vigtigt, når man skal vælge den rette lyskilde. Lux måler lysintensiteten på en given overflade, hvilket er afgørende i professionelle miljøer som kontorer og værksteder, hvor korrekt belysning er nødvendig for at udføre opgaver effektivt og sikkert. Farvetemperaturen påvirker, hvordan vi opfatter lyset, og kan dermed have stor indflydelse på stemningen i et rum. En dyb forståelse af disse begreber kan hjælpe både professionelle og hobbyentusiaster med at træffe bedre belysningsvalg og optimere lysmiljøet i deres omgivelser.

FAQ om LED

Hvordan virker en LED-pære? En LED-pære udsender lys, når strøm passerer gennem den, hvilket får fotoner af lys til at blive frigivet. Dette er en mere effektiv proces sammenlignet med traditionelle lyskilder, da en større del af energien omsættes til lys i stedet for varme. Hvad betyder LED? LED står for “Light Emitting Diode”. Det refererer til teknologien bag lyskilden, som benytter sig af små, effektive og lysudsendende komponenter. Hvad gør LED-lys unikt? LED-lys er unikt på grund af dens evne til at udsende en høj mængde lys (fotoner af lys) fra et meget lille og robust design. Dette gør LED til et ideelt valg for alt fra cykellygter til husholdningsbelysning, da de både er mindre og mere robuste end traditionelle lyskilder. Hvordan påvirker LED-lys elregningen? LED-lys er betydeligt mere energieffektivt end traditionelle lyskilder, hvilket betyder, at du kan forvente en lavere elregning. Dette skyldes, at LED omdanner en større del af energien til lys i stedet for varme, hvilket reducerer spildet af energi. Kan LED-lys dæmpes? Ja, mange LED-løsninger kan dæmpes for at justere lysstyrken. Det kræver dog ofte en kompatibel lysdæmper, da ikke alle dæmpere er designet til at fungere med LED-teknologien. Ved at forstå disse aspekter af LED kan forbrugere og virksomheder træffe mere informerede beslutninger, der kan forbedre lyskvaliteten i deres miljøer og samtidig reducere omkostningerne til belysning. Læs mere her: FAQ – 9 begreber der er værd at kende om LED lys
Del Blog indlægget::

Skriv et svar