Du har måske bemærket, at de fleste planter eller frøpakker giver en vag beskrivelse af plantens lysbehov, såsom 'fuld sol' eller 'delvis skygge'? Du har sikkeret tænkt - hvor meget lys er der ved delvis skygge?

Ligesom når jeg tilbereder mit yndlingsmåltid og opskriften siger indtil brun, jeg bliver ved med at undre mig 'Hvor brun er brun?!'

I den følgende artikel fortæller jeg alt om lyskrav til planter, og hvorfor det er en af de vigtigste overvejelser, når man køber og placerer en plante indendørs i vindueskarmen, eller udendørs i haven.

Planter har brug for lys til fotosyntese, visse planter begynder kun at blomstre med den rigtige mængde lys, og andre brænder, hvis de er i direkte sollys. Og om vintrene kan det være nødvendigt at tilføje kunstigt vækstlys.

Generelt, hvis dine planter ikke får tilstrækkelig belysning, krymper de og dør.

 Vindues -plante

 

Indhold:


 

Hvor meget lys har mine indendørs planter brug for?


Lad os blive videnskabelige her, lad os først starte med en beskrivelse af, hvordan lys måles.

Der er to ting som skal overvejes:

 1. Lysintensitet (hvor stærkt er lyset) Lux eller uMol/s
 2. Lysmængde (hvor mange timer er lyset tændt) DLI

 
Lysintensitet måles i enheder kaldet Lux. Lux er lig med et lumen pr. Kvadratmeter. Selvfølgelig er lumen et mål for synligt lys som det opfattes af det menneskelige øje (planter bruger også IR og UV lys). Imidlertid er Lux tilstrækkelig til måling af sollys og betragtes generelt som standardmetoden til måling af lys.

Du kan købte en billig luxmåler og teste hvor meget lys der er de forskellige steder i huset.


Wikipedia beskriver følgende Lx værdier for forskellige lys scenarier:

Overflader oplyst af Illuminance (lux)
Fuldmåne på en klar aften: 0,3 Lx
Familielys i stuen: 50 Lx
Kontorbygning gangbelysning: 100 Lx
Kontorbord belysning: 300–500 Lx
Solopgang/solnedgang på en klar dag: 400 Lx
Overskyet dag: 1000 Lx
Fuldt dagslys (men ikke direkte sol): 10.000-25.000 Lx
Direkte sollys: 32.000–100.000 Lx

 

 At få det rigtige lys til din specifikke plante kan betyde forskellen mellem liv og død (plantens død! - ikke din egen død ... medmindre din plante er en gave fra din partner)

Nu begynder vi at få nogle interessante målinger, især for dine potteplanter. Stueplanter modtager ca. 50 lux midt i stuen, mens en plante udenfor modtager 100.000 lux, det er en ret stor forskel!

 

Her er en grov opdeling af belysningsbehovet for hver type husplante (ideelt ved 10+ timer om dagen):

Fuld skygge planter Lux 500-2.500
Let skygge planter Lux 2.500-10.000
Planter med højt lys behov Lux 10.000-20.000
Planter med meget højt lys behov Lux 20.000-50.000

 

De fleste planter kan overleve at få 10 gange mindre lys end angivet i tabellen, men de vil ikke trives (derfor kan planter med lavt lys behov stadigvæk vokse i din stue).

Så lad os nedbryde det lidt mere, fordi det afhænger af nogle flere faktorer, nemlig hvilken årstid det er, hvor højt på himlen solen står, og hvor meget sollys din plante får. 

 

 

 

Måling med et Luxmeter

Mange tror at deres planter var ved at dø på grund af dårlig vanding, men mange gange viser det sig, at de ikke får nok lys. Man bliver overrasket over, hvor hurtigt lys falder fra altanen til stuen.

Fra det, jeg har set med folks planter i deres hjem, er den førende årsag til en for tidlig plantedød, at de har den forkerte plante i den forkerte position, i forhold til plantens lysbehov (Den næste hyppigste dødsårsag er forkert vanding). Du kan bare ikke sætte den pæne Fiddle Leaf-figen midt i din stue langt væk fra vinduet og forvente, at den vokse. Fiddleblad har brug for et stærkt lys, ikke et svagt lys.

 

Hvordan kan jeg måle mit lys?

Lidt mere videnskabelig, så kan man købte en god kvalitets luxmåler og gå rundt i huset for at se hvor der er lys nok til planterne.

 

Og hvis du vil være mere præcis med dine lysmålinger, er der nogle instrumeneter, som du kan bruge til at finde ud af lys-niveauerne:

Lux -meter -pm 6612

Digital LUXmeter (LUX -> PAR/PPFD)

 

 Alternativ kan du kan også få et billigt Lux-meter ved at bruge følgende multi instrument: 

Plante -meter

 Fugtighedsmåler til jord med LUX og PH meter (Er kun vejledende målinger)

 

Hvad er LUX?

Nu hvor vi har kigget på alt om Lux, bør vi lige nævne at Lux er målestokken for lysets lysstyrke, og her er der tale om det lys der er synligt for det menneskelige øje, hvor vi er mest følsom over for de grønne bølgelængder. Planter har til forskel fra mennesker faktisk brug for en del mere af det røde og blå lys til fotosyntese, så hvis du virkelig vil være præcis med dine lysmålinger for planter, skal du bruge en PAR-meter (fotosyntetisk aktiv stråling), som måler PPFD i μmol/s*m². PAR-lysmålere er en del dyrere, men de måler nøjagtigt lys i området 400-700nm, og er designet til at måle plantelys.

 

Alternativ kan du bruge følgende omsætnings tabel for LUX til μmol/s*m²

1000 Lux @ 4000K/ Ra95 LED = 17,82 umol/s/m2
1000 Lux @ 3500K/ Ra80 LED = 16,04 umol/s/m2
1000 Lux @ 2000K/ HPS = 12,97 umol/s/m2
1000 Lux @ 3000K/ CMH = 18,15 umol/s/m2
1000 Lux @ Rød+Blå LED = 88,73 umol/s/m2
1000 Lux @ 6500K Dagslys = 23,00 umol/s/m2

 

Brug af en LUX-meter til naturligt dagslys, eller fuld spektrum vækstlys lamper giver en god indikation af lysstyrken for dine planter, men vi anbefaler at du IKKE bruger den til at måle på fluorescerende eller anden kunstigt lys. PAR-lysmåler medtager det røde og blå spektrum af lys, men de måler ikke det UV og IR-spektrum, som planter også bruger.

 

 

Tegn på at min plante får for meget eller for lidt lys

Tag en daglig tur gennem din have eller stue for at check dine plantes tilstand. Hvis de er utilfredse med den mængde lys, de modtager, finder du hurtig ud af det ud fra hvordan planten ser ud.

 

Her er tegne på at din plante får for meget lys:

 • Blomsterblade tørrer ud
 • Bladkanter ser brændte eller tørre ud
 • Blomsterfarverne ser falmet eller udvasket ud
 • Hele planten begynder at blive svække og hænger

 

Her er tegne på at din plante får for lidt lys:

 • Væksten er sparsom
 • Stængler er tynde og spinkle
 • Afstanden mellem blade, hvor de er fastgjort til stilkene, er ekstra stor
 • Færre blomsterknopper og blomster
 • Hele planten læner sig mod lyset
 • Planten taber blade

 

 

 

Hvor skal jeg placere min plante for at få det optimale lys?

Ved køb af en plante siger etiketten at den har brug for mildt filtreret lys (med et strejf af eftermiddagssol), men hvad betyder det!

Da solen stiger op i øst og går ned i vest, får forskellige rum i huset forskellige lysmængder. lad os nedbryde det efter typen af ​​lys:

Fuld lys - Placer lige ved siden af ​​et nord- eller sydvendt vindue (på den nordlige halvkugle er dette i et syd- eller sydvestvendt vindue, der får maksimalt lys. På den sydlige halvkugle er dette det nord- eller nordvestvendte vindue.

Delvis sol- Dette er ethvert sted, hvor planten får et par solskinstimer om dagen, men ikke hele dagen. Cirka 1-2 meter væk fra vinduet i et øst- eller vestvindue. Eller 1 meter væk i et syd vindue. Øst vinduet betragtes ofte som det bedste vindue til stueplanter, da det er køligere end det vestlige vindue uden farerne ved overophedning. Vest vinduer fik fuld sol en del af dagen og skarpt lys for resten, fantastisk til blomstrende planter.

Halv skygge / Delvist skyggefuld - Det er her planten får morgensol eller eftermiddagssol. Morgensolen er mindre intens end eftermiddagssolen, så det at placere dine planter et par meter ind fra et østvendt vindue giver maksimal sol og reducerer risikoen for forbrænding.

Svagt lys / Skygge - Her får din plante ikke direkte sol. Placer i et nordvendt vindue (hvis du er på den nordlige halvkugle) eller et sydvendt (vindue hvis du er på den sydlige halvkugle) disse vinduer får ikke direkte sollys. Eller placer et eller andet sted midt i din stue. Dette er generelt mere end 2 meter væk fra vinduer, såsom nær en trappe, i passagen eller hjørnerne af værelser væk fra vinduer. Kun planter med svagt lys trives her.

26030-led -light -panel

"Siger du, at hvis jeg ikke har et nord- eller sydvindue, kan jeg ikke have en plante, der har brug for stærkt lys?" …. Nej der findes mange forskellige plantelamper som kan tilføre det lys som dine planter mangler, se her

 

 

 

Hvor meget lys har min plante brug for?

Du kan finde lyskravene til din specifikke plante ved at google det specifikke mærke, der er masser af guider derude.

Generelt har planter, der blomstrer brug for mindst 12-16 timers lys om dagen. Planter har også brug for mørke (som vampyrer, de begynder at arbejde om natten!), En masse planteblomstring og vækst udløses af ændringerne i dagslys, nogle planter begynder at blomstre, når antallet af dagslys timer falder (dvs. mere mørke ... vinteren er på vej), eller lysets farve ændre sig mere mod det røde. For at holde din stueplante i live skal du sørge for, at dine planter får mindst 8 timers mørke om dagen.
For at give dine planter den bedste chance for at trives, skal du have dem under de rigtige lysforhold for den specifikke plantetype.  

 

 

 

Min plante får ikke lys nok, hvad gør jeg?

Efter nøje Lux udmåling har du nu fundet at dine planter ikke får lys nok, hvad gør du?

 

Hvis det ikke er muligt at finde et vindue med mere lys, eller vinterens mørke spreder sig for meget, er det næste skridt at tilføje en plantelampe med vækstlys. Første skridt er at finde ud af hvor meget lys dine planter mangler.

 

Hvilken type plante er det, Skygge, halv-skygge, eller fuld sol?

Planter der har brug for meget lys, så som fuld sol planter, kræver selvføligelig meget kraftiger belysning og mere lys, end plante der kan klare sig med fuld skygge. 

 

Hvor mange Lux/ uMol mangler planten for at klare sig?

 Her kan et Lux meter give en god indikator for hvor meget lys planterne mangle, se tabellen længere op i artiklen.

 

Hvor høj og bred er din plante, fra øverste top til nederste blade?

Små planter, herunder urter mf. kan klare sig med forholdsvis simpelt lys, fx. rød/blå LED lys blanding, hvorimod større planter med mange bladelag kræver dagslys spektrum for at lyset kan trænge ned gennem plantens mange blad lag. Større planter kræver også kraftiger lamper for at få nok lys.

 

Hvor er planten henne i sin vækstcyklus?

Plantespire, minigrønt, vækstfasen, blomsterfasen, frugtsætning eller bare overvintring, hver fase har brug for hvert sin type lys. Planter i vækstfasen kan fint klare sig med hvidt 4000K lys, så længe der er masser af det. I blomster og frugtsætningsfasen skal lyset gerne indeholde mere røde bølgelængder, så som 660nm og 730nm, og masser af det. Især hvis du dyrker tomater, hamp, agurker, citrusfrugt mf.

 

 Miniplanter

Kontakt os med spørgsmål til hvilken vækstlys lampe der passer bedst til dine planter.

Mike, SunFlux Vækst-team.

 

 

 

 

Vi benytter Quickpay/DIBS Payment Gateway til sikkert at håndtere kortbetaling, så du er garanteret, at dine oplysninger behandles fortroligt.

Cards

 Ehf _logo

webshop

Vi giver fabriksgaranti på alle vores SunFlux LED produkter. Kig efter garantimærket på emballagen og se, hvilken garanti, som er gældende for lige netop dit LED produkt.

POPULÆRE

GU10 LED Dæmpbar
GU10 LED Pærer
LED Indbygningsspot
Plantevækstlys
- LED Bånd & Strips

 

Co 2_logo

 

Her kan du se nye produkter, spændende videoer, deltage i konkurrencer, få rabatter - og meget, meget mere.

Like -button -on -Facebook -image