Du har måske bemærket, at de fleste planter eller frøpakker giver en vag beskrivelse af plantens lysbehov, såsom 'fuld sol' eller 'delvis skygge'? Du har sikkert tænkt - hvor meget lys er der ved delvis skygge?
Ligesom, når man tilbereder sit yndlingsmåltid og opskriften siger "indtil brun", er man efterladt med en tanke om 'Hvor brun er brun?!'
I den følgende artikel fortæller vi alt om lyskrav til planter, og hvorfor det er en af de vigtigste overvejelser, når man køber og placerer en plante indendørs i vindueskarmen, eller udendørs i haven.
Planter har brug for lys til fotosyntese, visse planter begynder kun at blomstre med den rigtige mængde lys, og andre brænder, hvis de er i direkte sollys. Og om vintrene kan det være nødvendigt at tilføje kunstigt vækstlys.
Generelt, hvis dine planter ikke får tilstrækkelig belysning, krymper de og dør.
Lad os blive videnskabelige her, lad os først starte med en beskrivelse af, hvordan lys måles.
Der er to ting som skal overvejes:
Lysintensitet måles i enheder kaldet lux. Lux er lig med et lumen pr. kvadratmeter. Lumen er et mål for synligt lys, som det opfattes af det menneskelige øje (planter bruger også IR og UV lys). Imidlertid er lux tilstrækkeligt til måling af sollys og betragtes generelt, som standardmetoden til måling af lys.
Du kan købe en billig luxmåler og teste, hvor meget lys der er, de forskellige steder i huset.
Wikipedia beskriver følgende Lx værdier for forskellige lys scenarier:
Overflader oplyst af | Illuminance (lux) |
Fuldmåne på en klar aften: | 0,3 Lx |
Familielys i stuen: | 50 Lx |
Kontorbygning gangbelysning: | 100 Lx |
Kontorbord belysning: | 300–500 Lx |
Solopgang/solnedgang på en klar dag: | 400 Lx |
Overskyet dag: | 1000 Lx |
Fuldt dagslys (men ikke direkte sol): | 10.000-25.000 Lx |
Direkte sollys: | 32.000–100.000 Lx |
At få det rigtige lys til din specifikke plante kan betyde forskellen mellem liv og død - altså, plantedød, naturligvis.
Man kan foretage nogle interessante målinger, især fra dine potteplanter. Stueplanter modtager ca. 50 lux midt i stuen, mens en plante udenfor modtager 100.000 lux. Det er en ret stor forskel!
Her er en grov opdeling af belysningsbehovet for hver type husplante (ideelt ved 10+ timer om dagen):
Fuld skygge planter | Lux 500-2.500 |
Let skygge planter | Lux 2.500-10.000 |
Planter med højt lys behov | Lux 10.000-20.000 |
Planter med meget højt lys behov | Lux 20.000-50.000 |
De fleste planter kan overleve at få 10 gange mindre lys end angivet i tabellen, men de vil ikke trives (derfor kan planter med lavt lysbehov stadig vokse i din stue).
Så lad os dykke lidt dybere, fordi det afhænger af nogle flere faktorer. Nemlig, hvilken årstid det er, hvor højt på himlen solen står og hvor meget sollys, din plante får.
Mange tror, at deres planter er ved at dø på grund af dårlig vanding. Men mange gange viser det sig, at de faktisk ikke får nok lys. Man bliver overrasket over, hvor hurtigt lys falder fra altanen til stuen.
En hyppig årsag til en for tidlig plantedød er forkert placering og positionering af planten, i forhold til plantens lysbehov. Du kan ikke bare sætte den pæne Fiddle Leaf-figen midt i din stue langt væk fra vinduet og forvente, at den vil vokse og forblive sund. Fiddleblad, f.eks., har brug for et stærkt lys. Du skal naturligvis også være OBS på, hvordan dine planter skal vandes, hvor meget og hvor ofte.
Hvordan kan jeg måle mit lys?
Lidt mere videnskabelig, så kan man købte en god kvalitets luxmåler og gå rundt i huset for at se hvor der er lys nok til planterne.
Og hvis du vil være mere præcis med dine lysmålinger, er der nogle instrumenter, som du kan bruge til at finde ud af lys-niveauerne. Bl.a. denne digitale jordtester, som også har indbygget lux-meter, der måler lyset. En anden udgave af en jordtester er Bluetooth smart plantesensordenne, som også kan give dig en indikation på både lys og fugt.
Nu, hvor vi har kigget på alt om lux, bør vi lige nævne at lux er målestokken for lysets lysstyrke, og her er der tale om det lys, der er synligt for det menneskelige øje, hvor vi i øvrigt er mest følsomme over for de grønne bølgelængder. Planter har, til forskel fra mennesker, brug for en del mere af det røde og blå lys til fotosyntese. Så hvis du virkelig vil være præcis med dine lysmålinger for planter, skal du bruge et PAR-meter (fotosyntetisk aktiv stråling), som måler PPFD i μmol/s*m². PAR-lysmålere er en del dyrere, men de måler nøjagtigt lys i området 400-700nm, og er designet til at måle plantelys.
Alternativ kan du bruge følgende omsætnings tabel for LUX til μmol/s*m²
1000 Lux @ 4000K/ Ra95 LED = 17,82 umol/s/m2
1000 Lux @ 3500K/ Ra80 LED = 16,04 umol/s/m2
1000 Lux @ 2000K/ HPS = 12,97 umol/s/m2
1000 Lux @ 3000K/ CMH = 18,15 umol/s/m2
1000 Lux @ Rød+Blå LED = 88,73 umol/s/m2
1000 Lux @ 6500K Dagslys = 23,00 umol/s/m2
Brug af et LUX-meter til naturligt dagslys, eller fuldspektrum vækstlyslamper, giver en god indikation af lysstyrken for dine planter, men vi anbefaler at du IKKE bruger den til at måle på fluorescerende eller anden kunstigt lys. PAR-lysmåler medtager det røde og blå spektrum af lys, men de måler ikke det UV og IR-spektrum, som planter også bruger.
Tag en daglig tur gennem din have eller stue for at checke dine planters tilstand. Hvis de er utilfredse med den mængde lys, de modtager, finder du hurtig ud af det ved at observere, hvordan planten ser ud. Nedenfor er der eksempler på planternes udseende, når de får henholdvis for meget og for lidt lys.
Her er tegne på at din plante får for meget lys:
Her er tegne på at din plante får for lidt lys:
Ved køb af en plante siger etiketten, at den har brug for mildt filtreret lys (med et strejf af eftermiddagssol), men hvad betyder det?
Da solen stiger op i øst og går ned i vest, får husets forskellige rum, forskellige lysmængder. Lad os se på det ud fra typen af lys.
Fuld lys: Placer lige ved siden af et nord- eller sydvendt vindue (på den nordlige halvkugle er dette i et syd- eller sydvestvendt vindue, der får maksimalt lys. På den sydlige halvkugle er dette det nord- eller nordvestvendte vindue.
Delvis sol: Dette er ethvert sted, hvor planten får et par solskinstimer om dagen, men ikke hele dagen. Cirka 1-2 meter væk fra vinduet i et øst- eller vestvendt vindue. Eller en meter væk i et sydvendt vindue. Østvendte vinduer betragtes ofte, som det bedste vindue til stueplanter, da det er køligere end det vestligt vendte vindue uden farerne ved overophedning. Vestvendte vinduer får fuld sol en del af dagen og skarpt lys for resten, fantastisk til blomstrende planter.
Halv skygge / delvist skyggefuld: Det er her, planten får morgensol eller eftermiddagssol. Morgensolen er mindre intens end eftermiddagssolen, så det at placere dine planter et par meter inde fra et østvendt vindue giver, maksimal sol og reducerer risikoen for forbrænding.
Svagt lys / skygge: Her får din plante ikke direkte sol. Placer i et nordvendt vindue (hvis du er på den nordlige halvkugle) eller et sydvendt (vindue hvis du er på den sydlige halvkugle) disse vinduer får ikke direkte sollys. Eller placer den et eller andet sted midt i din stue. Dette er generelt mere end 2 meter væk fra vinduer, såsom nær en trappe, i passagen eller hjørnerne af værelser væk fra vinduer. Kun planter med svagt lysbehov trives her.
Du kan finde lyskravene til din specifikke plante ved at google den specifikke type - der er masser af guider derude, ellers kontakt os for rådgivning.
Generelt har planter, der blomstrer, brug for mindst 12-16 timers lys om dagen. Planter har også brug for mørke (ligesom vampyrer begynder de at arbejde om natten).
En masse planteblomstring og vækst udløses af ændringerne i dagslyset. Nogle planter begynder at blomstre, når antallet af timer med dagslys falder eller lysets farve ændrer sig mere mod det røde, for det betyder, at vinteren er på vej. For at holde din stueplante i live skal du sørge for, at dine planter får mindst 8 timers mørke om dagen.
For at give dine planter den bedste chance for at trives, skal du have dem under de rigtige lysforhold for den specifikke plantetype.
Efter nøje lux-udmåling har du nu fundet at dine planter ikke får lys nok, hvad gør du?
Hvis det ikke er muligt at finde et vindue med mere lys, eller vinterens mørke spreder sig for meget, er det næste skridt at tilføje en plantelampe med vækstlys. Første skridt er at finde ud af hvor meget lys dine planter mangler.
Hvilken type plante er det, skygge, halv-skygge, eller fuld sol?
Planter, der har brug for meget lys, eksempelvis "fuld-sol-planter", kræver selvfølgelig meget kraftigere belysning og mere af det (lyset), end en plante, der kan klare sig med fuld skygge.
Hvor mange Lux/uMol mangler planten for at klare sig?
Her kan et luxmeter give en god indikator for hvor meget lys planterne mangler. Se tabellen længere oppe i artiklen.
Hvor høj og bred er din plante, fra øverste top til nederste blade?
Små planter, herunder urter m.fl. kan klare sig med forholdsvis simpelt lys, feks. en rød/blå LED lysblanding, hvorimod større planter med mange bladlag kræver dagslysspektrum for at lyset kan trænge ned igennem plantens mange bladlag. Større planter kræver også kraftigere lamper for at få nok lys.
Hvor er planten henne i sin vækstcyklus?
En plantespire, minigrønt, vækstfasen, blomsterfasen, frugtsætning eller bare overvintring. Hver fase har brug for hver sin type lys. Planter i vækstfasen kan fint klare sig med hvidt 4000K lys, så længe der er masser af det. I blomster- og frugtsætningsfasen skal lyset gerne indeholde mere røde bølgelængder, så som 660nm og 730nm, og masser af det. Især hvis du dyrker tomater, hamp, agurker, citrusfrugt m.fl.