Oliventræer og overvintring

Aldrig har så mange danskere investeret i store potter med bl.a. oliventræer, til at pryde deres haver, orangerier, terrasser mm, som i 2021. Gartnerier, plantecentre og varehuse har haft rekordsalg af store, eksotiske pottetræer.

Det er nok de færreste, som ønsker at se deres træer visne hen og dø, når vinteren melder sin ankomst, og det behøver man da heller ikke. Men det kræver, at man gør en ekstra indsats for at opbevare de sydlandske træer korrekt.

Foto: Helenas Rum

Oliventræet, som også kaldes Olea europaea, er et træ, vi ofte ser i tropiske og subtropiske områder. Træet kan vokse helt op til 15 meter i dens naturlige omgivelser og kan blive over 1000 år gammelt.

I Danmark bliver oliventræer ofte brugt, som et direkte element i boligindretning, da træet med dets små, grønne blade, leder tankerne hen på varmere himmelstrøg. Oliventræet har det da også godt, når det er sommer i Danmark og de lune, lyse dage hersker. Oliventræet kan faktisk også godt klare nogle lidt køligere temperaturer, end dem, der dominerer på en varm sommerdag, men det er vigtigt at være klar med de rette omgivelser og hjælpemidler, når vinteren melder sin ankomst.

Der findes flere forskellige metoder og strategier, man kan benytte sig af for at sikre sig, at oliventræet fortsat har det sundt og godt vinteren over.

3 strategier til overvintring af oliventræet

  1. For at sikre træet en lang levetid er det vigtigt, at træet er placeret et sted, som minder om dets naturlige omgivelser. Det er vigtigt at træet får konstant varme på minimum 10°C. Hvis ikke du ikke selv har mulighed for at skabe en konstant temperatur på 10°C i løbet af vinteren, er det en mulighed at lade træet overvintre på en planteskole. Der er naturligvis nogle udgifter forbundet med den metode, som man lige skal have med i sine overvejelser.

  2. En anden metode, man kan benytte for at holde liv i oliventræet, er at anskaffe sig et drivhus. Det er stadig vigtigt at være opmærksom på træets tilstand, da træet ikke vil kunne holde til de lave temperaturer, vinteren i Danmark ofte fører med sig. Hvis du lader træet overvintre i dit drivhus er det vigtigt at pakke træet ind i bobleplast, hvis temperaturen falder til under 0-punktet. Herefter kan man tage plasten af, når kulden aftager. Hvis ikke man har et drivhus, kan man bruge SunFlux SunLight LED vækstlampe på 200 Watt. Lampen giver træet den rette mængde lys, så træet kan klare sig over vinteren. Lampen kan i udgangspunktet bruges til én stor plante eller 3 små planter.

  3. En tredje, og måske mest velkendte metode, er, at lade træet stå i udestuen eller i en frostfri garage med store vinduer, som stadig tillader træet at få den mængde lys, som det har brug for.
    Èn ting gør sig gældende for alle tre overvintringsmetoder, og er en absolut nødvendighed. Regelmæssig udluftning, uden at sænke temperaturen omkring træet i for lang tid ad gangen. At vande træet er naturligvis også nødvendigt, og gødning kan være en rigtig god ide, hvis du vil sikre, at træet vækster sundt og stabilt i vinterperioden. Stimulus Booster plantegødning er velegnet og hjælper bl.a. træet med at få den rette mængde kulhydrater.

Kan træet placeres i stuen over vinteren?   

Vi vil på det kraftigste fraråde, at man placerer sit oliventræ i stuen, da stuen til tider vil gå hen og blive for varm, hvilket medfører, at træet simpelthen tørrer ud. Resultatet af for meget varme og tør luft vil være, at træet begynder at tabe alle sine blade. Det er et direkte tegn på, at træet er stresset og ikke trives.

Noget, der kan medføre stress for oliventræet er det, man kalder “varmt hoved, kolde fødder”. Det er en beskrivelse, der dækker over, at træet oplever høj temperatur ved kronen, men lavere temperatur ved rødderne. Måden man kan forebygge “varmt hoved, kolde fødder” er ved at bruge en varmemåtte fra SunFlux, som giver en stabil varme til træets rødder. SunFlux varmeplade kan varme op til to store planter eller tre små.