Bladgødning

Udforsk Verden af Bladnæring: Din Guide til Effektiv Gødning i 2023

Artiklens nøglepunkter: 

 1. Hvad er Bladnæring:

  • Bladnæring er en metode til at levere næringsstoffer direkte til plantens blade, hvilket tillader en hurtig og effektiv optagelse af næringsstoffer, i modsætning til traditionel gødning, der anvendes i jorden.
 2. Fordele ved Bladnæring:

  • Hurtig Levering af Næringsstoffer: Giver en umiddelbar levering af næringsstoffer, særlig nyttigt ved næringsmangel eller stresssituationer.
  • Korrigerende Mangler: Kan rette næringsmangler hurtigere end jordbunden gødning.
  • Forbedring af Næringsstofoptag: Nyttigt når jordbundsforhold hæmmer optagelsen af specifikke næringsstoffer.
  • Stresshåndtering: Kan hjælpe planter med at opnå nødvendige næringsstoffer hurtigt under stressperioder.
 3. Sådan udføres Bladnæring:

  • Vælg den Rette Gødning: Vælg en gødning specifikt formuleret til bladanvendelse, som opfylder plantens næringsbehov.
  • Korrekt Påføring: Sprøjte gødningen direkte på bladene for god dækning, og følg instruktionerne på gødningspakken for at undgå overfodring eller skader på planten.

Bladnæring, også kendt som foliar gødning, er en fremragende måde at nære dine planter på ved at påføre gødning direkte på deres blade. Denne teknik har vundet popularitet for sin effektivitet og hurtige resultater. Her er en dybdegående guide til at forstå og anvende bladnæring korrekt.

Læs mere om gødning her!

Hvad er Bladnæring?

Bladnæring er en metode, hvor næringsstoffer leveres direkte til plantens blade i stedet for at blive anvendt i jorden. Dette gør det muligt for planter at optage næringsstoffer hurtigt og effektivt.

Fordele ved Bladnæring:

 1. Hurtig Levering af Næringsstoffer: Bladnæring giver en hurtig måde at levere næringsstoffer til planter på, især når de oplever næringsmangel eller stress.
 2. Korrigerende Mangler: Det kan hjælpe med at afhjælpe næringsmangler hurtigere end jordbunden gødning.
 3. Forbedring af Næringsstofoptag: Hvis jordbundsforholdene hæmmer optagelsen af specifikke næringsstoffer, kan bladnæring være en løsning.
 4. Stresshåndtering: Under stressperioder kan bladnæring hjælpe planter med at opnå nødvendige næringsstoffer hurtigt.
 
Bladgødning

Sådan udføres Bladnæring:

 • Vælg den Rette Gødning: Vælg en gødning, der er formuleret til bladanvendelse, og som opfylder dine planters næringsbehov.
 • Påfør Gødning Korrekt: Sprøjte gødningen direkte på bladene, idet du sikrer god dækning.
 • Følg Instruktionerne: Følg instruktionerne på gødningspakken for at undgå overfodring eller skader på planten.

Bladnæring er en værdifuld teknik, der kan hjælpe dine planter med at trives, især under udfordrende forhold. Ved at forstå, hvordan bladnæring fungerer, og hvordan man anvender den korrekt, kan du sikre, at dine planter får de næringsstoffer, de har brug for, når de har brug for dem.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQs):

 1. Er bladnæring bedre end jordgødning?

  • Bladnæring og jordgødning tjener forskellige formål og det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, men de komplementerer hinanden. Jordgødning er vigtig for langsigtede ernæringsbehov og forbedrer jordens generelle frugtbarhed, mens bladnæring giver hurtige næringsstoffer direkte til plantens blade, hvilket kan være særligt gavnligt i stressede perioder eller for at rette specifikke ernæringsmangler. Det ideelle er en kombination af begge typer gødning afhængigt af plantens specifikke behov.
 2. Hvordan ved jeg, om mine planter har brug for bladnæring?

  • Tegn på næringsmangel kan inkludere gulfarvning eller misfarvning af blade, stunted vækst, eller faldende blomster og frugt. Disse symptomer kan tyde på, at dine planter kan have gavn af bladnæring. Det er også en god idé at udføre en jordtest for at forstå jordens næringsprofil. Kontakt med en lokal haveekspert eller gennemgang af vejledninger fra pålidelige kilder kan også være til hjælp i at bestemme, om bladnæring er nødvendig.
 3. Kan jeg lave min egen bladgødning?

  • Ja, det er muligt at lave din egen bladgødning ved hjælp af forskellige organiske materialer som kompost, ormekastninger, eller nælde- og brændenældeafkog. For at lave en simpel kompost, kan du suge kompost i vand i 24-48 timer, og derefter filtrere væsken og sprøjte den direkte på plantens blade. Det er vigtigt at sikre, at blandingen er korrekt fortyndet for at undgå at skade planten, og det kan være en god idé at undersøge specifikke opskrifter og anbefalinger for at skabe en effektiv og sikker hjemmelavet bladgødning.

Mike Hjorth Andersen

belysningsekspert

Skriv et svar