Paw sko

Paw Sko

Paw sko er en familieejet butikskæde der specialisere sig i sko for hele familien. 

Paw sko åbnede i 1974, da Poul og Agth Wentzel, købte fire butikker rundt om i Danmark. Disse fire butikker fik navnet Paw efter forbogstaverne i ægteparrets navne, samt forbogstavet i deres fælles efternavn. Siden åbningen har butikken udvidet til hele 13 butikker landet over, og hele 3 af de 4 originale butikker står stadig stærkt og sælger sko til den danske befolkning. Som så mange andre, så følger Paw sko også med tiden. Her forsøger de at være aktive på sociale medier osv. De forklarer dog selv at deres annoncer i ugeavisen, har samme effekt som da de startede. Og netop den traditionelle danske butik som vi alle kender, lever stadig, og det kan man mærke. 

Paw sko forsøger at specialisere sig i "familiens behov" hvilket gør deres målgruppe til den danske familie. Med dette fører de nemlig sko for både store og små, mænd og kvinder. 

Paw sko har altid haft en vision om at være ansvarlige, både over for deres kunder og miljøet. Hertil fik SunFlux til opgave at udskifte deres belysning i alle deres flotte butikker, da med de stigende el priser var den rigtige tid til at skifte til LED. 

Hvorfor skifte til LED

I 2022 så vi alle hvordan elpriserne steg og steg, nærmest uden ende. De ekstrem høje elpriser gjorde at der ikke var en bedre tid til at lyse med LED. Derfor besluttede også Paw sko at skifte deres gamle halogen og deres kraftige HID pærer ud med endnu kraftigere LED belysning. 

LED er nemlig ikke kun rigtig god belysning, men også en belysnings der bruger meget mindre energi end andre alternativer. 

LED teknologien gør at man kan opnå samme, hvis ikke bedre, belysning som de traditionelle pærer og armaturer men med en massiv energibesparelse. Med energibesparelsen kommer der også andre fordele. For det første så bliver elregningen reduceret markant, og med det medfører der også en reducering på klimabelastningen, da der ikke skal produceres ligeså meget energi som før man fik skiftet til LED. En tredje fordel, som viste sig at være en stor fordel for Paw, er varmeudvikling i lamperne. Ved en traditionel glødepære er det varme der skaber lys, men ved en LED pære er det lys der skaber varme. Kort fortalt, betyder det at der bliver udviklet meget mindre varme ved LED end ved traditionelle pærer. Hvis du vil vide mere om hvordan LED virker, kan du læse med her.

LED kommer altså kun med fordele. 

På billedet til venstre, ses den belysning der var før det blev udskiftet til LED. Her er der en lav kelvin og højt forbrug. 

 

Samarbejdet mellem Paw sko og SunFlux

Samarbejdet mellem SunFlux og Paw sko, strækker sig helt tilbage til 2015, hvor SunFlux for første gang fik til opgave at udskifte belysningen i Paw sko Rødovre. Siden da er samarbejdet fortsat, og kæden har gennem tiden kunne spare mange penge på deres samlede elregning. I 2022 fortsætter samarbejdet, og der er stadig flere Paw sko butikker der skal have skiftet deres gamle belysning ud med moderne LED belysning. 

Et godt eksempel på en voldsom energibesparelse er da SunFlux udskiftede belysning hos Paw sko Slagelse. Butikken i Slagelse er en af de stører Paw sko, og med en stor butik kommer meget belysning. Butikken i Slagelse skulle have udskiftet deres 3-faset skinnespots og deres lysstofrør. Udover de mange skinnespots og lysstofrør, blev der også udskiftet to pendel lamper over kassen. Disse gik fra at være to store HID pærer, til LED pærer med en flot capelo pendel.

I alt blev der skiftet 175 3-faset skinnespots og 120 lysstofrør. Den gamle belysning havde et forbrug på i alt 20960W. Dette er således da skinnespotsne (med driver) havde et forbrug på 80W pr. stk. og lysstofrørene havde et forbrug på 58W pr. rør. 

Dette høje forbrug blev reduceret til 40W for de 3-faset LED skinnespots, og 22W for de nye LED rør. Det er altså en reducering med 11320W i det samlede forbrug.

Set på elregningen er det en besparelse på 185.931,- ved en kWh pris på 5,- pr. kWh. Derudover tager beregningen udgangspunkt i at lyset er tændt 9 timer dagligt. 

Denne ene Paw sko butik har altså sparet en del på deres elregning kun ved belysning. Der er dog sparet yderligere. Da de nye LED lamper genere mindre varme, har butikken kunnet slukke for deres ene aircondition, da der ikke bliver lige så varmt som ved den gamle belysning. Det er altså ikke kun LED lampernes lave forbug der reducere elregningen, der er også sidegevinster 😉. 

Herunder ses nogle billeder taget efter installationen i butikken i Slagelse.