LED strips og deres strømforbrug

LED strips er blevet et populært valg for mange, når det kommer til belysning. Men et ofte stillet spørgsmål er: Hvor meget strøm bruger en LED strip egentlig? Svaret er, at strømforbruget varierer afhængigt af flere faktorer, men generelt er LED strips kendt for at være energieffektive. En udbredt type LED strip bruger typisk 10Watt pr. meter, og strømmen er dermed 420mA ved 24V, men strømforbruget afhænger meget af den valgte type LED strip.

Hvad er strømforbruget for en LED strip?

Strømforbruget for en LED strip afhænger af flere faktorer, herunder dens længde, type, og lysstyrke. Generelt kan man sige, at en LED strip bruger mellem 5 til 20 watt pr. meter. Dette betyder, at hvis du har en LED strip på 5 meter, kan den bruge mellem 25 til 100 watt i alt.

Tabel over de forskellige LED strips varianter:

Type af LED Strip Estimeret Forbrug (Watt pr. meter) Spændingstype
SMD 3528 4.8 - 6W 12V
SMD 5050 7.2 - 14.4W 12V/24V
RGB 7.2 - 14.4W 12V/24V
RGBW 12 - 24W 12V/24V
RGB-WW-CW 14 - 28W 12V/24V
COB 2100-6500K 10 - 15W 12V/24V
CCT (Color Temperature Adjustable) 7.2 - 20 12V/24V

Bemærk:

  • RGB-WW-WC refererer til LED strips, der kan skifte mellem RGB, varmt hvidt (WW) og koldt hvidt (WC) lys.
  • CCT (Color Temperature Adjustable) LED strips giver brugeren mulighed for at justere lysfarven fra varmt til koldt hvidt.

Hvordan beregnes strømforbruget for en LED strip?

For at beregne strømforbruget for en LED strip, skal man kende dens watt pr. meter og dens samlede længde. Formlen er enkel: Watt pr. meter multipliceret med stripens længde. For eksempel, hvis en LED strip bruger 10 watt pr. meter og er 5 meter lang, vil dens samlede strømforbrug være 50 watt.

Typisk er strømforbruget for LED-strips angivet i watt pr. meter (W/m). For eksempel kan en almindelig LED-strip have en effekt rating på omkring 4-6 watt pr. meter. Så hvis du har en 2 meter lang LED-strip med en effekt rating på 5 watt pr. meter, vil den forbruge ca. 10 watt strøm.

 

Beregning af strømforbruget i ampere

Bemærk: Dette er et omtrentligt estimat, og det faktiske strømforbrug kan variere afhængigt af LED-stripens kvalitet og producentens specifikationer. For at få den præcise information om strømforbruget bør du kigge på producentens datablad eller produktbeskrivelse.

 

For at få den præcise information om strømforbruget bør du kigge på producentens datablad eller produktbeskrivelse.

For at beregne strømforbruget i ampere (A) kan du bruge formlen:

Strømforbrug (A) = Effektrating (W) / Spænding (V)

Så hvis du har en 10 watt LED-strip og den er tilsluttet en almindelig 12 volt strømkilde, vil strømforbruget være:

Strømforbrug (A) = 10 W / 12 V ≈ 0,83 A

Dette er et eksempel, og det nøjagtige strømforbrug vil variere afhængigt af LED-stripens specifikationer. Husk altid at kigge på producentens oplysninger for den nøjagtige strømforbrug for den specifikke LED-strip, du bruger.

Er LED strips strømbesparende sammenlignet med andre belysningsmuligheder?

Ja, LED strips er generelt mere energieffektive end mange andre belysningsmuligheder, såsom glødepærer eller fluorescerende pærer. Dette skyldes LED-teknologiens evne til at producere lys med et lavere strømforbrug. Desuden har LED strips en længere levetid, hvilket betyder, at de ikke skal udskiftes så ofte, hvilket yderligere reducerer deres samlede energiforbrug over tid.