Hvilken type belysning er god indendørs?

Lys og lamper er en vigtig del af indretningen i hjemmet, da den rette lyssætning kan bidrage positivt til stemningen i boligen – og den forkerte kan ligeledes gøre det modsatte. Men hvilke lyskilder skal du vælge til boligen? Og hvilke lyskilder er de mest brugte til indebelysning? Vi vil give dig et lille overblik her.

Hvilke lyskilder er de mest brugte til indebelysning?

I 2012 lukkede lovgivningen af for de populære glødepærer. Glødepærerne var simpelthen ikke energivenlige nok. Mens kun 10% af strømforbruget skaber lys – skaber resten varme. Så efterhånden som glødepærerne stadig slukkes rundt om i verden, vælger mange at udskifte dem med de energibesparende og slidstærke LED-pærer. Alt imens LED-pærer vinder indpas som primær belysning i hjemmet, bliver man også mere og mere opmærksom på lyskvaliteten – eller mangel på samme. Desværre findes der stadig mange LED-produkter med meget lav lyskvalitet og det kan være svært, at skulle forholde sig til de mange nye data, frem for de simple WATT som nu er erstattet af Lumen, vi alle kunne vælge mellem tidligere. Så hvordan vælger man så det rette lys UDEN at købe katten i sækken?

Hvilke lyskilder skal jeg vælge til boligen?

Hvis du ønsker høj lyskvalitet, en lang levetid på dine pærer, et lavere energiforbrug og et mere behageligt lys, kan du ikke komme uden om LED-pærer. Vær dog opmærksom på, at LED inddeles i to overordnede kategorier: retningsbestemt lys og ikke-retningsbestemt lys (fx LED strips). 

Hvor retningsbestemt spots udsender lys i en snæver kegle i én bestemt retning, udsender ikke-retningsbestemt pærer lyset i flere retninger og med en større spredning. Retningsbestemt lys, eller spot pærer vil typisk egne sig som lyskilde til indbygningsspot i loftet, skrivebordet eller som læselampe, mens ikke-retningsbestemt lys typisk vil være velegnet som lyskilde i pendel over spisebordet eller i lamper andre steder i boligen, hvor lyset skal bidrage til stemningen i rummet.

Lyskvalitet/Farvegengivelse – RA-værdi (CRI)

En af de vigtigste parametre når du vælger lys, er at være opmærksom på Ra-værdien. Jo højere Ra, jo mere naturligt vil farver og detaljer optræde under lyskilden. Ra-skalaen går fra 0-100, hvor 100 er den bedste lyskvalitet (lig. sollys). Vi anbefaler altid at man vælger en Ra-værdi > 90 til private hjem for at få et behageligt lys.

Varmt og koldt LED lys

Hvis du ønsker et varmt LED-lys, skal du huske at se efter kelvin-værdien. Den angiver den såkaldte farvetemperatur i pæren, altså beskriver hvilken farve lyset har, når vi kigger på det. En lav kelvin-værdi giver et varmt lys, mens en højere værdi giver et mere blåligt og køligt lys. Ønsker du at skabe en varm lyssætning i din bolig, bør du derfor vælge en LED-pære med en kelvin-værdi på omkring 2700K. Det sikrer et behageligt lys. Til det formål har vi bl.a. de her E27 pærer, vores dæmpbare GU10 pære eller vores hyggelige LED-bånd med dæmpbar driver. Har du brug for endnu mere stemningsbelysning kan du gå ned til 2100K, fx. med den her fine globepære.

Lyset på badeværelset skal ofte være lidt mere køligt og klart, så man kan se detaljer bedre, og den opgave kan en lyskilde med 3000K lys løfte fint. Her kan vi anbefale vores spejlarmatur med indbygget stikkontakt til dine elektriske apparater (el-tandbørste, hårtørrer, barbermaskine etc) eller vores GU10 som dog har et lunere og klare lys end fx. lysstofsrør.

Køkkenbelysning, eksempelvis over køkkenbordet, hvor du forbereder maden, vil vi anbefale omkring 2700-3000K.

Mere viden om lyskilder til boligen

Vil du vide mere om lyskilder til boligen, eller har du spørgsmål til hvilke typer af LED pærer, du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi har stor ekspertise inden for LED-belysning, og vi rådgiver dig gerne om valg af pære, så du er sikret en optimal belysning i lige netop det rum, som du skal bruge dine LED-pærer i. Vi kan også tilbyde helt unik belysning, specielt udviklet til svagtseende ”Visually Impaired Collection”. Belysningen fra denne kollektion, kan man også have stor glæde af som normalt seende, da den er optimal at bruge de steder, hvor man ønsker et ekstra godt læse- og/eller arbejdslys.