Casambi

Casambi: En Fleksibel, Brugervenlig og skalerbar belysningsløsning

Casambi er en teknologi, der er designet til at forbedre og modernisere belysningsløsninger ved at udnytte den nyeste teknologi. Her er en dybdegående gennemgang af Casambi-løsningen og dens nøglekomponenter.

Bluetooth Low Energy

Casambi løsningen er baseret på Bluetooth Low Energy (BLE), den mest moderne trådløse teknologi og den eneste lavenergi trådløse teknologi i alle moderne smartphones og tablets. Dette gør det til den eneste mainstream og fremtidssikrede lavenergi radioteknologi i verden.

BLE blev udviklet på Nokia Research Center, hvor grundlæggerne af Casambi arbejdede. Derfor har Casambi haft den unikke fordel at indse potentialet i BLE tidligt. Casambi startede udviklingen af løsningen, før der var nogen BLE-enheder på markedet.

Trådløst Mesh-netværk

Ud over Bluetooth Low Energy tilbyder Casambi-teknologien et mesh-netværk, hvor al systemets intelligens er replikeret i hver node. Dette skaber et system uden enkeltstående fejlpoint.

Dette selvorganiserende trådløse mesh-netværk kan styre et stort antal armaturer fra ethvert punkt. Det tillader også firmwareopdateringer over netværket, hvilket muliggør enhver form for ændringer at blive foretaget over-the-air. I denne form for fuldt distribueret og symmetrisk arkitektur kan enhver enhed gå offline og indhente fra andre, når de vender tilbage online.

Casambi-enheder er intelligente på egen hånd og kun forbundet, når det er nødvendigt. En internetforbindelse er ikke nødvendig for normal drift, den er kun nødvendig for at brugergrænsefladekonfigurationer kan sendes eller hentes fra skytjenesten.

Casambi-app

Casambi-appen fungerer som en af brugergrænsefladerne i en Casambi belysningskontrolløsning, som det opstartsværktøj og som en fjern gateway. Casambi appen fungerer med iOS såvel som Android-enheder, som smartphones og tablets. Appen er gratis at downloade for enhver slutbruger.

Casambi appen er lavet af brugergrænsefladeeksperter og på en måde, så enhver – uanset teknisk dygtighed – kan bruge den. Casambi belysningskontrolteknologien giver en mulighed for Casambi’s partnere at implementere og udvikle alt, der er nødvendigt for et fuldt udbygget belysningskontrolsystem, men Casambi appen viser kun i brugergrænsefladen den funktionalitet, der er relevant for den pågældende installation. Derfor er Casambi appen lige så velegnet til det professionelle belysningsmarked som til det boligmarked.

Brugergrænseflader

Casambi tilbyder en bred vifte af muligheder for en bruger at interagere med belysningen afhængigt af brugerens individuelle krav. Appen til smartphones, tablets og smartwatches er den mest udarbejdede brugergrænseflade. Ud over appen kan traditionelle vægafbrydere, trykknapper, Casambi’s egne scenecontrollers og mange andre kontrolpunkter bruges.

Takket være Casambi Bluetooth modulet og den alsidige tilpasningsbar  software kan alle Casambi’s partnere udvikle deres egne brugergrænseflader til et Casambi belysningskontrolsystem. Alle partnerprodukter er kompatible med hinanden såvel som med alle Casambi’ s indfødte produkter

 

Hvordan virker Casambi

Casambi er et lysstyringssystem, der er designet til at give brugerne kontrol over deres belysning via en smartphone, tablet eller smartwatch. Systemet bruger Bluetooth Low Energy (BLE) teknologi, hvilket betyder, at det ikke kræver nogen særlig installation eller komplekse netværksopsætninger.

Her er en grundlæggende beskrivelse af, hvordan Casambi systemet virker:

 1. Enheder: Først og fremmest skal du have enheder, der er kompatible med Casambi. Dette kan være alt fra lyskilder og driverne der styrer dem, til sensorer og andre inputs. Disse enheder skal enten have indbygget Casambi teknologi, eller være tilsluttet en ekstern Casambi enhed (kaldet en node).

 2. App: Når du har dine Casambi enheder på plads, kan du downloade Casambi appen til din smartphone, tablet eller smartwatch. Appen giver dig mulighed for at styre dine lys, oprette belysnings-scenarier, og tilpasse hvordan dine lys reagerer på forskellige inputs og betingelser.

 3. Netværk: Enhederne kommunikerer med hinanden via Bluetooth, hvilket skaber et mesh netværk. Dette betyder, at hver enhed kan videregive signaler til andre enheder, hvilket gør netværket meget pålideligt og fleksibelt.

 4. Styring: Når netværket er sat op, kan du bruge appen til at styre belysningen. Du kan tænde og slukke lys, justere lysstyrke og farve, og oprette tidsplaner for belysningen. Du kan også oprette belysnings-scenarier, der aktiveres af bestemte begivenheder eller betingelser.

Casambi-systemet er kendt for sin brugervenlighed, pålidelighed og fleksibilitet. Det kan integreres med mange forskellige typer belysning, og det kan tilpasses til en bred vifte af belysningsbehov og præferencer.

Fordele og ulemper ved Casambi i forhold til andre systemer

Casambi har mange fordele sammenlignet med andre trådløse belysningssystemer som IKEAs og Philips HUE. Men lad os være fair, det er ikke kun rosenrødt. Her er en oversigt over nogle af fordelene og ulemperne:

FordeleUlemper
1. Nem at bruge og indstille1. Dyrere end nogle konkurrenter
2. Bruger lav energi2. Kræver en kompatibel enhed
3. Ingen behov for en hub3. Færre tredjepartsintegrationer
4. Flot og intuitiv app4. Mindre udbredt teknologi
5. Lukket og sikkert netværk5. Skal sættes op korrekt

Som du kan se, er der både fordele og ulemper ved Casambi. Selvom den har et højere prispunkt og kræver en kompatibel enhed, giver dens brugervenlighed og energieffektivitet den et solidt forspring.

Hvad kan du styre med Casambi systemet?

Casambi systemet giver dig en bred vifte af muligheder for at styre og tilpasse forskellige elementer i dit hjem eller på din arbejdsplads. Lad os tage et kig på nogle af dem.

Belysning

Det mest åbenlyse er selvfølgelig belysningen. Casambi giver dig mulighed for at tænde, slukke og dæmpe lysene, uanset hvor du er. Du kan endda oprette forudbestemte belysningsscener, der passer til forskellige stemninger eller tidspunkter af dagen. Eller du kan bruge det indbygget døgnrytme system til at styre farvetemperaturen på LED strips, LED paneler, lyskilder og LED indbygningsspot mf.

Persienner og gardiner

Med Casambi kan du også trådløst styre dine persienner, gardiner eller andre vinduesbehandlinger. Det betyder, at du kan styre mængden af naturligt lys, der kommer ind i rummet, med blot et tryk på en knap.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om Casambi og dets funktioner

1. Er Casambi kompatibel med eksisterende belysningsinstallationer?
Ja, Casambi kan integreres i de fleste eksisterende installationer, både Triac dæmp, DALI og 1-10V. Casambi er også kompatibel med RIDI Smart Control, Nimbus Light Control og Opus (Jäger direkt) systemer.

 

2. Kan Casambi bruges sammen med Philips HUE?
Kun begrænset via Philips HUE bridge og WIFI, for at kunne tilslutte HUE systemet, skal “Philips Hue enabled” muligheden være aktiv i Casambi App indstillingerne.

 

3. Hvor lang afstand kan der være mellem enhederne?
Der kan i et normal miljø være op til 10meter mellem enhederne, hvis du har brug for længere afstand kan der tilkøbes en repeater.

 

4. I hvilket frekvensområde arbejde Casambi enheder?
Casambi arbejder med BLE (Low power Bluetooth) på frekvensen 2,4GHz, (2.402 – 2.480 GHz), som er fordelt over 40 Kanaler, som vælges automatisk.

 

5. Hvad er standby forbruget på en Casambi TED enhed?
Standby forbruget er uden belastning mindre end 0,3 W

 

6. Hvordan tilføjer jeg en enhed til Casambi?

 1. Åben Casambi APP
 2. Vælg et netværk hvor den skal tilføjes
 3. Vælg en gruppe som enheden skal tilføjes til
 4. Opret enheden, og tilføj den til gruppen
 5. Ændre enhedens profil
 6. Ændre enhedens navn til det ønskede
 7. Vælg tilføj

Læs mere om Casambi på deres hjemmeside

Mike Hjorth Andersen

belysningsekspert

Skriv et svar