Hvordan virker LED lamper?

Hvad er LED og hvad er LED lamper?

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode – eller oversat til dansk: lysudledende diode. En LED-lampe er altså en lampe, som har indbygget elektronisk/ elektroniske diode/dioder, der omsætter energi til lys – eller en lampe som er lavet specifikt til brug af LED lyskilder (Vær altid opmærksom på, at der kan være et MAX Watt forbrug på både LED lamper og almindelige lamper OG at du sagtens kan bruge LED lyskilder i dine gamle 230V lamper, så længe du overholder MAX watt forbruget) .

Bæredygtigt og godt for pengepungen

Hvor eks. glødepærer omsætter blot 10 % af energien til lys og de øvrige 90 % til varme, bliver ca. 50% af energien i en LED-pære omsat til lys. Dermed er LED-pærer langt mere effektive og energibesparende end glødepærer. LED-pærer er desuden mere hårdføre. De har en langt længere levetid, som derfor medfører en anseelig økonomisk besparelse ved at skifte de gamle glødepærer/lamper ud med LED.

Der er forskel på udskiftning af lyskilder i lamper der kører henholdsvis 230V, 12V og 24V. Hvor 230V som hovedregel er 1:1 udskiftning, kræver 12V og 24V som oftest, at du også udskifter din driver/transformer. Er du i tvivl om du kan udskifte din gamle pærer i dine eksisterende lamper, er du altid velkommen til at kontakte SunFlux kundeservice

Hvordan virker LED lamper?

Som nævnt består en LED-pære af en diode, der omsætter energi til lys. Men i modsætning til en glødepære er en LED-pære ikke udstyret med en metaltråd, som kan brænde sammen.

LED virker i bund og grund som en omvendt solcelle. Det vil sige, at i stedet for at omdanne lys til energi omdanner LED-pærer energi til lys ved at sende strøm gennem dioden.

Dioden i LED er en såkaldt halvleder, som består af en plade med et overskud af elektroner på den ene side og et underskud af elektroner på den anden side. Når halvlederen bliver udsat for spænding, bevæger de overskydende elektroner fra siden med et overskud af elektroner mod siden med et underskud – og videre mod den positive pol. Når elektronerne fra halvdelen med overskud bevæger sig ind i halvdelen med underskud, taber de energi, og den overskydende energi bliver omdannet til lys.

 

Hvilken LED pære skal jeg vælge – og hvilken LED pære er bedst?

Det kommer helt an på, hvad du skal bruge den til. LED-pærer bruges primært til belysning, og her vil det først og fremmest være afgørende, at pæren har nogenlunde samme lumen-værdi som pæren den skal erstatte. (Lumen = hvor stor lysstrøm der kommer ud fra pæren) Skal du for eksempel udskifte en glødepære på 60 watt, skal du vælge en LED-pære med en lumen-værdi på omkring 650-800Lm.

Mange bruger dog også LED som specialbelysning – for eksempel som vækstlys til planter. I sådanne tilfælde kan du med fordel læse mere her.

 

Hos SunFlux er vi eksperter indenfor LED belysning. Er du i tvivl eller har du spørgsmål til hvilken LED-pære du skal vælge, er du altid velkommen til at skrive en mail til os eller ringe!