Citrontræer og overvintring

I løbet af den periode, hvor COVID-19 har omsvøbt hele verden, som et tungt tæppe, har det været tæt på umuligt at komme ud at rejse og opleve sydens varme og eksotiske frugter. Derfor har mange forsøgt at få sydens stemning og varme hjem i stuen og på terrassen via citrontræer og andre eksotiske træer. Og det et er da heller ikke en dårlig idé.
De sydlandske træer er smukke og stemningsfyldte og kan gøre meget for en udestue eller terrasse. Der er blot nogle ting, man skal være opmærksom på.
F.eks. hvad man gør, når vinteren og de kølige nætter melder sin ankomst?
Et citrontræ er et træ, der nyder godt af den varme, det er vant til fra syden, hvor det gror naturligt. Og eftersom, at citrontræer ofte bliver brugt som terrasseplanter, får de masser af varme og lys i den gode, danske sommer. Så langt, så godt.
Netop fordi, at citrontræer har brug for en masse lys og varme for at vokse sundt, er det derfor vigtigt at være klar med den rette belysning og andre remedier, når efteråret og vinteren banker på døren.

3 overvintringsstrategier

Der findes flere forskellige måder at sørge for, at dit citrontræ overlever vinteren og den nye tilværelse under køligere himmelstrøg. Her får du tre metoder til at holde liv i dit citrontræ over vinteren, så det står smukt og sundt, når sommeren er tilbage igen.

  1. Den første metode er, at lade træet overvintre hos en planteskole. De har drivhuse til formålet. Alternativt kan man selv anskaffe sig et drivhus. Hvis man har større citrontræer, er det vigtigt at skaffe sig et stort drivhus med plads, så træet kan vokse løbet af overvintringsperioden. Drivhuset vil holde noget af kulden for døren og skabe en god temperatur, så træet kan vokse og forblive sundt. Her er det vigtigt, at man regelmæssigt får luftet ud i drivhuset, så træet ikke får for meget fugt.

  2. En anden metode er at lade træet stå et sted, hvor der er god belysning i løbet af dagen og hvor der kan opretholdes en temperatur på 5-10 °C. Når træet er placeret et sted, der opfylder de krav, er det dernæst vigtigt at sikre sig, at rummet også har god udluftning og muligheder for at stille træet i skygge en gang imellem. For at give træet den mængde lys, det har brug for, kan man med fordel anvende SunFlux Sunlight LED vækstlampe, som har 200 Watt. Lampen kan være et godt supplement, når dine større planter skal overvintre og du gerne vil sikre dem den rette mængde lys, både i huset eller i drivhuset.

  3. Den sidste metode, vi vil nævne, er lidt vanskelig på grund af vejrforholdene i Danmark – hvis man vil have sit træ stående ude, vel at mærke. Det skyldes, at der i Danmark uhyre sjældent er vintertemperaturer mellem 16-20°C, men derimod ligger væsentligt lavere på skalaen end det. Og netop en stabil temperatur på 16-20°C og en masse lys, er den tredje måde at sikre sit citrontræs overlevelse hen over vinteren.

Hvorfor falder bladene af mit træ?

Det kan til tider ske, at bladene falder af træet og det kan give anledning til bekymring. Men det er der faktisk ingen grund til. Træet kan i løbet af dets levetid opleve det, man kalder “varmt hoved og kolde fødder”, når træet sommetider bliver vandet for meget og er placeret et sted med store temperaturudsving. Når temperaturen i lokalet f.eks. er 21°C men gulvet, hvor træet står, har en temperatur på mellem 16-18°C, bliver træets krone varm og rødderne en smule koldere. Den kombination af forskellige temperaturer stresser træet og kan medføre tab af bladene.
Måden, man forebygger det på er ved at sørge for at isolere bunden af træet, så godt som muligt og evt. bruge SunFlux store varmemåtte til at lægge under for at sikre, at rødderne forbliver lige så lune, som bladende på toppen af træet.