Notre Dame

Notre dame

Notre Dame er en butik der specialisere sig inden for brugskunst og dekoration til hjemmet. Det er en familieejet forretning der ligger i hjertet af København. Deres officielle navn er "Handelskompagniet Ved Vor Frue Kirke Notre Dame", og det har de heddet siden de åbnede i 1978. Da Butikken åbnede var de den første af deres art i hele Danmark. Nemlig en brugskunstbutik der bygger på selfservice hvor kunderne tager en kurv ved indgangen og bliver inspireret på deres vej gennem butikken. 

Notre Dame fører både kendte mærker, og deres egne designs, og de har altid haft sans for at følge med tiden og samtidig holde en klassisk stil. De beskriver selv butikken som værende en helt særlig dame med personlig stil, sjæl og charme. 

Med så mange flot designede produkter, kræver det noget ordentligt belysning at fremvise disse produkter.

SunFlux opgave hos Notre Dame

I en butik som Notre Dame er det vigtigt at have forskellig belysning på produkterne i butikken. Belysning er ikke bare med til at fremvise produkter, det er også en stor del af salget af produktet. 

Da SunFlux i 2015 besøgte Notre Dame var butikken udelukkende belyst af ca. 350 halogenspots med en farvetemperatur på 2700K (læs mere om farvetemperatur her). Den varme farve på halogenspotsne betød at butikken fik den stemning de søgte, nemlig en hyggelig atmosfære som passede lige ind i deres produktkatalog. Ulempen ved halogen er dog den store varmeudvikling der sker i pæren. 

Varmeudviklingen i pæren gør at der skal bruges meget mere energi på at lyse med samme kraft som en LED pære, da meget af energien bliver omdannet til varme, og dermed bliver udnyttet anderledes end man ønsker. Varmeudviklingen resultere også i at den typiske halogenpære har en markant kortere levetid end en LED pære. 

Hertil blev opgaven at udskifte de 350 halogen spots, der havde et forbrug på 50W og 75W, til 3 fasede LED spots fra SunFlux, som har et forbrug på kun 15W. Her blev der brugt skinnespot med varenummer 06014.

Ved brugen af halogenpæren hos Notre Dame, havde butikken et højt energiforbrug, og det krævede mange spots at opnå den ønskede effekt. Ønsket hos Notre Dame var at opnå en stører energibesparelse, samt mere lys så butikken ville blive opfattet som mere åben. Dette kom i takt med at der blev installeret LED skinnespots, og der blev lavet profilering af udsmykningsvinduerne på facaden med LED strips. Alt LED lys der blev installeret havde en farvetemperatur der matchede den gamle belysning, nemlig 2700K.  

Lyset inde i butikken er især vigtigt for det indtryk der skabes hos forbipasserende. Kigger man ind i en godt oplyst butik, opfattes det som indbydende og man opfanger hurtigt hvad der sælges i butikken. 

LED Skinnespots til butiksbelysning

Hos Notre Dame havde de som før nævnt halogenspots i loftet i deres butik. Disse spots var skinnespots, som betyder at man montere en skinne i loftet, hvortil man indsætter sit spot med adapter på. Se vores udvalg af skinner og skinnespots her

Skinner er exceptionelle gode til butiksbelysning, da det giver en unik mulighed for at have en modulær belysning, hvis man har behov for det. Skinner monteres i loftet, i en bestemt længde, og hertil kan der monteres adaptere til mange former for belysning. I skinnen vil der kunne monteres en adapter på hele skinnens længde. Der vil altså være rig mulighed for at kunne ommøblere sin belysning, så længde det følger skinnens længde. 

Netop dette system gjorde overgangen til LED problemfri for Notre Dames butik. Her havde de allerede skinner monteret i loftet, hvortil deres halogen spots simpelt kunne afmonteres, og udskiftes med SunFlux LED skinnespot. 

Udover at der blev skiftet fra halogen til LED, blev antallet af nødvendige spots også reduceret markant. Butikken gik fra at have ca. 350 halogen spots, til kun at have 198 15W LED skinnespots. 

 

LED strips til profilering

I Notre Dames butik er der ligeledes blevet brugt LED strips til profilering i deres flotte vinduer i facaden. Her er der blevet brugt LED strips af typen COB af 24 V. 

Når LED strips er af typen COB, betyder det at dioderne på båndet sidder tættere end hvad de ville på almindelige LED strips. Det at dioderne sidder tættere betyder at man vil få en mere jævn belysning, fremfor en punktvis belysning man får ved de almindelige bånd. Derudover fås båndet med en spænding på 12V eller 24V. Hos Notre Dame er der blevet brugt bånd med en spænding på 24V, da denne belysning skulle bruges til grundbelysning i udstillingsvinduet, og derfor skulle det være kraftigere. 

De LED strips der blev installeret hos Notre Dame, blev monteret i vinduesbuen så de kunne oplyse udstillingen i vinduerne. Her blev belysningen parret med LED skinnespots, som har til formål at oplyse de enkelte produkter der er udstillet i vinduet. De anvendte LED strips havde en farvetemperatur på 2700K som giver et varmt lys. Netop det varme lys var med til at give den hyggelige stemning som butikken udstråler. 

 

Den hyggelige belysning hos Notre Dame

Hos Notre Dame var udfordringen at fastholde den hyggelige stil og stemning som butikken havde før den nye belysning. Derudover ønskede butikken en besparelse på elregningen, og de ønskede mere lys i butikken. Notre Dame beskriver selv butikken som en særlig dame med personlig stil, sjæl og charme. Dette blev opnået med nyt LED lys der havde samme farvetemperatur som den tidligere belysning, og ny belysning i form af LED strips der kunne give en hyggelig profilering. Når man i dag ser butikken udefra, vil man hurtigt spotte det nye lys, som åbner butikken op, da der er mere lys i butikken. 

Den mere åbne butik gør at flere forbipasserende bliver draget til af stemningen og det bløde og rolige lys. Derudover har butikken nu rig mulighed for at femhæve udvalgte produkter med deres kraftige LED skinnespots fra SunFlux. De kan dog også skabe en mere generel belysning med kombinationen af skinnespots og LED strips.