Energy-saving bulbs and fluorescent tubes

Phasing out fluorescent and energy-saving light bulbs

Udfasning af lysstofrør, CFL-rør, PL-2PINS og PL-4PINS udgår 2023

I år vil de mest udbredte lysstofrør blive udfaset i overensstemmelse med EU’s direktiver. Europa-Kommissionen har indført et forbud mod kviksølv i lysstofrør for at reducere miljøpåvirkningen med næsten 3 tons kviksølv inden 2035. Kviksølv er en af de farligste miljøgifte og kan selv i små koncentrationer være skadelig for mennesker, dyr og økosystemer. Husk derfor at når du skifter skal de returneres som giftigt affald på genbrugsstationer.

De nye regler indebærer, at salg af nye CFLni-fluorescent tubes( PL-rør i daglig tale) vil blive forbudt fra februar 2023, og det samme gælder for nye T5- og T8-lysstofrør fra august 2023. Det er dog tilladt at sælge eksisterende lysstofrør, og du kan fortsat bruge dem, du allerede har. Dette er dog ikke hensigtsmæssigt for dig da der er store energi og Co2 besparelser at hente

Hvorfor er lysstofrør og PL-rør et problem?

Kviksølv bruges i industrielle processer og findes i almindelige produkter som lysstofrør. Hvis kviksølv frigives til luft, vand eller jord, kan det nemt optages af dyr og mennesker og forårsage skade på hjerne, lunger, nyrer og immunsystem.

Forbuddet påhviler at virksomheder i hele Europa til at tage ansvar. Der er lysstofrør i mange kontorer i Danmark, og det anslås, at der i dag er millioner af kviksølvholdige lysstofrør i Danmark og på det europæiske marked.

Der findes heldigvis bedre miljøvenlige alternativer, der også tilbyder højere energieffektivitet, længere levetid, lavere vedligeholdelsesomkostninger og et mindre CO2-fodaftryk. Vi har til erstatning af PL-rør downlights med LED recessed spotlight eller små runde paneler som giver besparelser på ca. 50%, sparer dyr vedligeholdelse som udskiftning af lyskilder og det nye lys giver fuldspektra lys med lagt bedre kontrasterer som hjælper dit syn. Til lysstofrør skifter man nemt til LED-rør i T8 og T5.

Til din udfasning/udskiftning af kviksølvholdige lysstofrør og PL-rør, husk du skal planlægge i god tid, så du får den rigtige løsning til den dig eller dit firma.

Hvis din nuværende belysning fungerer godt, og du har lysstofrør på lager, syntes du måske at der der ingen grund til at skifte dem ud med det samme. Det er som sagt ikke et forbudt at bruge kviksølvholdige lysstofrør,men det er en god ide for Co2 regnskabet og energiforbruget.

Når du er klar til at erstatte de gamle lysstofrør, er LED-belysning (fx LED strips) et godt alternativ. De er mere energieffektive, har lavere vedligeholdelsesomkostninger, et mindre CO2-fodaftryk, giver et godt lys og har en længere levetid.

Vi har erfaring med skiftning af lysstofsrør og PL-rør til LED lys fra opgaver hos politiet, sportshaller, kontorer og museums der stiller høje krav til farvegengivelse, så kotakt os venligst

Men husk at en gennemtænkt løsning fra staten, vil spare dig for penge på unødvendige udgifter.

 

Sunflux lysspecialister kan også hjælpe dig med at implementere et nyt lyssystem, eller opdatere det eksisterende, så du kan reducere dit energiforbrug uden at installere nye kabler. Med et opdateret lyssystem kan du yderligere reducere dit energiforbrug ved at styre belysningen, så lyset kun er tændt, når og hvor det er nødvendigt. Tit er sådan en løsning dog ikke rentable.

Ved at bidrage til udfasningen af lysstofrør og PL-rør til alternativer LED lighting vil du som virksomhed eller privat bidrage til en bæredygtig fremtid og beskytte miljøet. Vi syntes det er vigtigt aktivt at hjælpe med at nedbringe Co2 og energi forbrug.

 

Med venlig hilsen Sunflux team salg@sunflux.dk og tel: +4543474272

Leave a Reply