Apotekerne i København

Apotekerne i København

SunFlux har leveret belysning til to apoteker i København. Apotek Rosen på Nørrebro, og Brønshøj apotek, begge ejet af apotekeren Bent Halling-Sørensen.

Apotek Rosen er et af Københavns gamle apoteker. Med sin beliggenhed bare 800 meter fra akutmodtagelsen på Bispebjerg hospital, er dette apotek et stærkt befærdet apotek. I dag har apoteket omkring 50 ansatte, og begge apoteker har åbent 9 timer dagligt. 

I de 9 timer apotekerne er åbent, er deres mandskab og produkter belyst af LED belysning fra SunFlux. 

Anvendt belysning på apotekerne

Når man oplyser apoteker, læger eller andre klinikker, så er det vigtigt at belyse med en forholdsvis høj farvetemperatur. Dette er således da den høje farvetemperatur giver et mere frisk lys, der opfattes som mere klinisk og rent. Netop denne opfattelse af lyset, er vigtig når man befinder sig på klinikker eller på et apotek. 

Der er i den forbindelse blevet brugt henholdsvis farvetemperature på 3000K og 4000K. De to farvetemperature kom i form af LED paneler, og LED skinnespots. 

LED paneler

Den koldeste belysning på 4000K kom i form af LED paneler på 60x60 cm. Disse paneler passer lige ind til loftpaneler, og skiller sig derfor ikke ud i loftet. På denne måde er de rigtig gode til at give en grundbelysning uden at de behøver at fylde, eller drage opmærksomhed til sig. Udover apoteker, er denne form for belysning også yderst velegnet til konto og andre former for butikker. Panelerne har udover en høj farvetemperatur, også en høj farvegengivelse på Ra 90, hvilket betyder at panelet gengiver lys næsten så godt som solen. Læs evt. mere om farvegengivelse her.

LED panelerne erstattede apotekernes lysstofrør, der hver havde et forbrug på 14W pr. rør. Det vil sige at der blev udskiftet 56 lysstofrør til 14 LED paneler med et forbrug på 40W.

Det vil sige at bare ét af apotekerne havde et forbrug på 1008W samlet for deres loftbelysning. Med en elpris på 3,8 kr./kWh løber det op i ca. 12.600 kr. årligt. 

Med LED panelerne fra SunFlux er forbruget reduceret til 560W, hvilket giver en årlig pris på ca. 7000 kr. 

I regnestykket er der taget udgangspunkt i at lamperne er tændt i 9 timer dagligt. 

LED 3 faset skinnespots

Udover LED paneler i loftet, havde begge apoteker også skinnespots som skulle udskiftes. Den tidligere belysning bestod af 29 stk. metalhalogen spots, der alene havde et forbrug på 70W. Disse blev udskiftet til SunFlux 3 faset skinnespots med et forbrug på 30W. 

Ved en elpris på 3,8 kr./kWh og 9 timer tændt dagligt, vil ét apotek have en besparelse på 14.500 kr. årligt, alene på deres skinnespots.

De anvendte skinnespots har en farvetemperatur på 3000K og en farvegengivelse på Ra 95, hvilket gør dem til et godt match til de installeret LED paneler