Holte Kirke

Kirkens historie

Holte kirke er en forholdsvis ny kirke, der stod helt færdig i 1944. Trods dens unge alder, begyndte idéen omkring byggeriet allerede i starten af 1900 tallet. Her mente man at de 4.000 indbyggere der var i Holte stationsby havde for langt til deres kirke i Søllerød. I 1928 blev der så nedsat en komite der skulle realisere idéen om en kirke i Holte. Allerede efter 6 måneder blev en grund i den nordlige ende af Toftevej i Holte købt. I forbindelse med køb af grunden, blev arkitekt Frederik Kiørboe kontaktet. Kiørboe udarbejde tegninger til en rundkirke der rakte 24 meter op i luften. Disse tegninger blev dog skrottet da det hurtigt blev klart at kirken skulle bygges i flere etaper, grundet økonomien bag projektet. Kiørboe måtte tilbage til tegnebrættet, og her udarbejdede han tegninger til en mere traditionel landsbykirke. Tegningerne af en traditionel landsbykirke blev godkendt i 1935, og er den kirke der kan ses i Holte i dag. Kirken står dog ikke på den grund der oprindeligt blev købt, da man i 1937 fik mulighed for at erhverve en bedre grund, som ligger på et af sognets højeste punkter. 

D. 26. Juni 1938 kunne man fejre grundstensnedlæggelse og i 1940 stod kirkens første etape færdig, og den blev indviet. Første etape bestod af kor og korsarme. Kirkens langskib og tårn var en del af anden etape, som stod færdig i 1944. 

Da kirken stod færdig, var den opført som en klassisk landsbykirke, med rødt tegltag og med hvidkalket mure, både inde og ude. Hertil har kirken også de traditionelle kamtakkede gavle. 

Beliggenhed

Kirken endte med at have adressen Solbakken 56, 2840 Holte. Denne grund er som nævnt ét af de højeste punkter i Holte, og giver dermed kirken en majestætisk udstråling. Med kirkens opførelse blev der ligeledes stiftet Ny Holte sogn. 

 

Samarbejde med SunFlux

Samarbejdet startede i 2016, da SunFlux hjalp Holte kirke med at udskifte deres gamle belysning med moderne LED belysning fra SunFlux.

Kirkens høje beliggenhed gør at den modtager mange solskinstimer i sommerhalvåret. Dermed har kirken meget naturligt lys. Skibet i kirken har dog kun 4 vinduer, to i hver side, hvilket reducere mængden af det lys der kommer ind i kirken merkant. Dermed skal der bruges noget belysning til at oplyse kirkens skib, kor og korarme. Hertil har kirken blandt andet 5 store lysekroner til at oplyse de flotte lokaler. 

Anvendte pærer

Kirken havde oprindeligt 130 stk. kultrådspærer der alle havde et forbrug på 60W. Disse blev udskiftet med SunFlux LED pærer med et forbrug på 3,5W. Den store forskel i forbug mellem de to pærer, resulterede i store besparelser i kirkens omkostninger.

Pæren er en kertepære med en E14 fatning, hvilket gjorde det nemt at udskifte de gamle pærer med de nye. En E14 fatning er nemlig, sammen med sin storebror E27, en meget normal fatning, som findes utroligt mange steder. 

Udover at pæren er meget mere energivenlig, så er den også dæmpbar. dette giver gode muligheder for kirken, da det kan være med til at skabe en helt speciel stemning.

Farvetemperatur

Sammen med at pæren er dæmpbar, så har den også en farvetemperatur på 2100K, som er en forholdsvis varm farve. Denne farvetemperatur er valgt for at efterligne de tidligere kultrådspærer, da de ligeledes har en varm farve. 

Varme farver benyttes oftest ved levende miljøer, fordi det er mere flatterende for menneskets hudnuancer og tøj. Til sammenligning ligger et stearinlys mellem 1000K og 2000K, hvilket gør at de valgte pærer ikke er så langt fra den stemning der er ved lyset fra et klassisk stearinlys. Den varme farve er altså perfekt il kirkens lysekroner, da det som før nævnt ikke er langt fra både kultrådspæren og stearinlyset.

Farvegengivelse

Den anvendte pære har en RA værdi på 90, hvilket giver en rigtig god farvegengivelse. 

RA er en enhed der beskriver hvor god en pære er til at imitere sollys. Altså hvor god f.eks. en pære er til at gengive objekters farver. 

Med en RA værdi på 100, er sollys det lys der har den bedste farvegengivelse. 

Energibesparelse

Ved bare at have de 130 pærer tændt i 2,5 time om dagen, i de 6 år siden installationen (2016-2022), har kirken haft en besparelse på hele 150.000,- og der er sparet hele 24.000 kg CO²!

Det vil sige at de gamle kultrådspærer kostede 27.047,- om året, hvis de var tændt 2,5 time dagligt.

SunFlux pærerne her derimod en omkostning på bare 1.803,- om året, ved samme betingelser.   

Det vil sige at kirken har sparet omkring 14 kroner pr. pære, på bare ét år!

I beregningerne ovenfor, er der taget udgangspunkt i elpriser på 3,80,- pr. KW.

Udover de store besparelser i omkostninger, oplevede kirken også en stor besparelse i deres CO² udledning, da de har samme udvikling.

Med de gamle kultråds pærer havde kirken et CO² udslip på hele 4271 kg CO² om året. Da kultråds pærerne blev udskiftet med SunFlux pærer blev dette dog reduceret helt ned til 285 kg CO² om året.

 

 

Resultat

Med Pærer fra SunFlux blev kirkens atmosfære vedligeholdt, og der blev samtidig sparet på både omkostninger og CO² udledning. Dette projekt fandt sted i 2016, og kirken har siden da haft SunFlux pærer til at oplyse kirkens interiør. Resultatet kan ses på billederne herunder, som er taget efter installationen af pærerne fra SunFlux.