overvintring af oliventræ

Overvintring af planter | 4 ting du skal være opmærksom på.

Planter i haven og i udestuen kan være med til at skabe en hyggelig stemning, og i nogle tilfælde dejlig frugt. Her i Danmark er det blevet yderst populært at have eksotiske planter såsom oliven og citrontræer i haven. Disse flotte træer kan minde os om syden og giver tilmed en dejlig stemning, og udbytte. Disse træer, og mange andre planter, er dog ikke særlig glade for den danske vinter. Det danske vejr kan på et år have vekslende temperaturer mellem 30°C og -10°C. Denne voldsomme temperatur ændring bryder de eksotiske planter sig ikke om, da de kræver en mere konstant temperatur, der typisk svinger mellem 25°C og 10°C.

Når der her står eksotiske planter, så menes der alt fra chili, basilikum og citroner, til palmer og andre planter der er vandt til at leve i andre klimaer end det vi har i Danmark. Se evt. vores store udvalg af plantefrø.

Men frygt ej, dine planter behøver ikke at lade livet, bare fordi det bliver vinter i Danmark. Der findes en række ting man kan gøre for at få sine planter til at overleve de kolde og mørke tider på året. 

Når det komme til overvintring af dine planter, er der især fire ting der gør sig gældende i en god overvintring. Det er vand, varme, lys og næring. Det er essentielt at have styr på disse fire ting, da planten ellers kan gå hen og dø under den hårde vinter. Derudover kan det også variere hvad, og hvor meget, planten har brug for, alt efter hvad du har mulighed for at give den. 

Med det menes der at alt efter hvor du placere planten under vinteren, kræver planten noget forskelligt. 

Varme

Varmen er den vigtigste faktor når det kommer til overvintring af dine planter. varmen, eller mangel på samme, er også grunden til at det kan være nødvendigt at beskytte sine planter om vinteren. Når temperaturen begynder at falde under de to cifre (under 10°C) bør man begynde at gøre sine planter klar til vinter overlevelse. 

For de fleste eksotiske planter og træer, er den optimale temperatur mellem 5°C og 15°C

Nogle af de eksotiske planter og træer kan slet ikke tåle frost. Det kan et citrontræ f.eks. ikke. For dem er det derfor vigtigt at man sikre sig en temperatur der ikke rammer 0°C. Til det er der flere forskellige ting man kan gøre. 

Den mest simple metode er at opbevare sit træ eller sin plante op ad en husmur, på skygge siden af huset. Her kan man pakke sin plante/træ ind i bobleplast, således at jorden ikke får frost. Man kan også kombinere bobleplasten med en varmemåtte, der kan give en smule varme. 

OBS: Ved denne metode er det yderst vigtigt at du undersøger om din specifikke plante kan tåle det. Det er yderligere også kun en metode man kan benytte sig af hvis man ikke har andre muligheder. Her kan du læse vores blog om overvintring af oliventræer og citrontræer.

Drivhuset eller udestuen er det perfekte sted om vinteren.

Hvis du er så heldig at have en udestue eller et drivhus/orangeri, vil disse steder være den optimale placering for dine overvinterende planter. Så længe drivhuset eller udestuen ikke er opvarmet, vil det ikke være et problem at holde temperaturen mellem 5°C og 15°C. Her er det vigtigt at planten er placeret op mod et vindue, således at den får lys i dagstimerne. 

Man kan også godt opbevare sine planter i et tørt og frostfrit skur, her bliver udfordringen dog om planten får nok lys. 

lys

Vinteren i Danmark er ikke kun hård for dine planter på grund af de kolde temperature, men også fordi at antallet af timer med lys bliver væsentligt reduceret. Derfor er det vigtigt at placere planten et sted hvor den vil få så meget lys som muligt. Derfor kan det være nødvendigt at supplere med grolys, da dette imitere sollys, og giver planten alt det lys den har brug for. 

Alt efter størrelsen og mængden af planter, skal der bruges forskelligt grolys. En grolys pendel fra SunFlux på 200W er en af de mere kraftigere lamper. Den er dog en nødvendig til større planter som oliven og citrontræer. Den kan dog også bruges til ca. tre mindre planter. Denne lampe vil også virke til den løsning med at sætte sine planter i et frostfrit skur, da den giver nok lys til dette. Her skal man dog være opmærksom på at den ikke vil kunne være nok til lige så mange mindre planter, da det her vil være den eneste kilde til lys. 

Vand

Udover lys, har planter som altid også brug for vand. Men ligesom planten ikke vil have optimale lys forhold, så skal der også skrues ned for vandingen af planten. Her skal rødderne helst ikke være våde, men bare fugtige. Det er en generel tommelfingeregel, dog har nogle planter brug for betydeligt mere vand end andre, så sørg for at undersøge for din specifikke plante. Du kan evt. læse vores blog på oliventræer eller citrontræer

Hvis der udelukkende ønskes at planten skal overleve uden vækst eller frugtsætning, så skal planten have en lav luftfugtighed, da de fleste ude-planter vil gå i en form for dvale, hvis luftfugtigheden er lav. Dette er dog forudsat at planten har den rette temperatur. Til en dvaletilstand af planten skal vintertemperaturen af der hvor planten gror naturligt matches.  

Næring

Som dine planter ikke får den samme mængde lys og vand som den plejer, kan man give sine planter flydende gødning, hvis man ønsker at fastholde den frugtsætning som planten har. Flydende gødning kommer i mange forskellige former, og den du skal bruge afhænger meget af hvad din plante har brug for. Det kan derfor også være relevant med et måleinstrument, der kan fortælle dig lige præcis hvad dine planter mangler. 

De 3 stadier af overvintring

Nu har du hørt lidt om hvad der skal til før dine “eksotiske” planter har brug for til at overleve den danske vinter. Men alt effter hvad du ønsker, kan der være forskel i hvad du skal gøre.

Overlevelse

Hvis du udelukkende ønsker at din plante skal overleve vinteren, så du kan nyde din plante igen til næste sommer, behøver du næppe at følge alle de ting der er listet ovenfor. Til ren overlevelse skal man sørge for at planten ikke for frost, men at den heller ikke har det for varmt. Her kan man bruge en varmemåtte, så jorden ikke fryser. På denne måde går planten i dvale, og kan overleve vinteren så længde den ikke får frost. Derudover kan man også pakke den ind i bobleplast som tidligere beskrevet. 

Overlevelse med vækst

Hvis det ønskes at planten ikke blot overlever, men også vokser over vinteren kræver det lidt mere end hvis den blot skulle overleve. Her skal man forsøge at imitere de forhold som planten normalt ville have i dens naturlige omgivelser. Her skal man altså sørge for at planten får massere af lys, da det er især det der er mangel på i den danske vinter. Især grøntsager kræver store mængder lys for at vokse. 

Overlevelse med frugtsætning

Hvis du ønsker stadig at kunne nyde de lækre grøntsager og frugter om vinteren skal du tage alle metoderne i brug. Her kræver det de helt rigtige forhold for planten. Der skal være den helt rette temperatur, massere af lys, rigeligt med vand og selvfølgelig gødning så planten har noget at leve af.

 

Nu har du forhåbentligt helt styr på hvad der skal til før dine planter overlever vinteren, held og lykke 😉

Mike Hjorth Andersen

belysningsekspert

Skriv et svar